لیزردرمانی اسکار روش جدیدی برای از بین بردن جای زخم ، خال و کلیه لک های سطح پوست می باشد .
دستگاههای لیزر از طریق بازسازی بافت پوست کمک به کاهش چینوچروک، لکههای تیره و بهبود اسکار پوست میکنند. برای لیزر درمانی نیازی به بستری شدن چند روزه در بیمارستان هم نیست و تمام فرآیند درمان در کمتر از یک روز و در کلینیکهای پزشکی و زیبایی انجام میگیرد. لیزر درمانی به شیوههای مختلفی انجام میشود. نوع دستگاه، طول موج و شدت درمان باید با توجه به نوع آسیب پوستی توسط پزشک تعیین شود. در طول درمان اسکار با لیزر با توجه به نوع لیزر انتخاب شده، به کمک پرتوهای نورِ دستگاه، بافت اسکار برداشته یا سوراخ خواهدشد. دستگاه لیزر با تحریک تولید کلاژن پوست باعث کمتر شدن و بهبود جای زخمها میشود. در نهایت بعد از تکمیل دوره درمان پوستی صاف و درخشان خواهیدداشت.
لیزر چگونه اسکار را درمان میکند؟
همانطور که اشاره شد لیزردرمانی با توجه به نوع و شدت آسیب پوست به روشهای مختلفی انجام میشود. دو مدل از رایجترین روشهای درمان لیزر، لیزردرمانی CO2 و لیزردرمانی فرکشنال هستند.معمولا لیزردرمانی برای بهبود انواع اسکار میتواند تاثیرگذار باشد. اما گاهی اوقات اسکارهای سطحی پاسخ بهتری به این درمان داده و اسکارهای عمیق و شدید نیاز به درمانهای تهاجمی و گاهی جراحی دارند. آکادمی پوست امریکا (AAD) بر این باور است که لیزردرمانی به تنهایی برای رفع تمامی اسکارها کافی نبوده و نمیتواند آسیب را به طور کامل درمان کند. در این شرایط با توجه به نظر پزشک درمانهای ترکیبی و مکمل مانند استفاده از تزریق ژلهای پُرکننده در کنار درمان جای اسکار با لیزر تاثیر بهتری بر کاهش اسکار دارد. پزشکان معمولا لیزردرمانی را برای درمان اسکارهای آکنه، جای سوختگی، اسکار جراحی و جای زخم توصیه میکنند.
درمان اسکار با لیزر چقدر زمان میبرد؟
تعیین مدت زمان و تعداد جلسات لازم برای درمان جای اسکار با لیزر به سن، شرایط پوست، نوع اسکار و شدت عارضه بستگی دارد. به طور متوسط ۴-۶ جلسه لیزر اسکار زخم برای بهبودی و ترمیم بافتهای پوستی و دیدن نتیجه مطلوب نیاز است.
چگونه برای لیزر اسکار آماده شد؟
درمان لیزر باید با نظر پزشک و در مطبهای پزشکی انجام شود. پزشک هم معمولا با توجه به شرایط فردی برای درمانی موثر و ایمن توصیههایی قبل از انجام لیزر داشته که به شرح زیر است:
- در برخی بیماران مصرف داروهایی خاص، گیاهان و دمنوشهای گیاهی ممکن است احتمال خونریزی را افزایش دهد. داروهای رقیقکننده خون مانند آسپیرین، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن و گیاهانی مانند سیر که باید درباره مصرف اینها قبل از شروع لیزردرمانی با پزشک مشورت کرد.
- از مصرف محصولات حاوی گلیکولیک اسید یا رتینوئید به مدت ۲-۴ هفته قبل از لیزر اسکار زخم خودداری کنید.
- بعضی از پزشکان معتقدند که لیزردرمانی برای افرادی که پوست خود را برنزه کرده یا دچار آفتاب سوختگی شدهاند امکانپذیر نیست. بنابراین از ماندن در معرض نور مستقیم خورشید و اشعه ماوراءبنفش برای طولانی مدت اجتناب کنید.
- از انجام درمانهای زیبایی و مراقبتی پوست مانند لایهبرداری شیمیایی، تزریق کلاژن و اپیلاسیون قبل از لیزر اسکار صورت خودداری کنید.
- حداقل ۲ هفته پیش از شروع درمان اسکار با لیزر، سیگار کشیدن و مصرف دخانیات را ترک کنید. سیگار مانع التیام و ترمیم بافتهای پوستی شده که تاثیر منفی بر اثربخشی درمان دارد.
در روز انجام لیزر توصیه میشود لوسیون، دئودورانت، عطر یا هر محصولی که ممکن است باعث اختلال در فرآیند درمان لیزر شود، استفاده نکنید. پوست باید بدون آرایش و کاملا تمیز باشد.
لیزرکردن جای زخم چگونه انجام میشود؟
پیش از شروع درمان اسکار با لیزر با توجه به محل آسیب، پزشک جای زخم را معاینه و بخشهایی که نیاز به انجام درمان دارند را با قلم مشخص میکند. معمولا مراحل زیر برای لیزر اسکار انجام میشوند:
- پزشک بعد از ضدعفونی و پاکسازی نواحی اطراف اسکار و جای زخم، بر اساس نوع لیزر و شرایط بیمار ممکن است از آمپولهای بیحسی موضعی یا کرم بیحسکننده استفاده کند.
- با توجه به نوع دستگاه لیزر و محل آسیب ممکن است پزشک استفاده از عینکهای محافظتکننده در برابر اشعه لیزر را توصیه کند.
- در حین انجام لیزر پزشک با گذاشتن یک حوله یا گاز مرطوب در اطراف محل اسکار از پوست سالم در مقابل آسیبهای احتمالی محافظت میکند.
- پرتوهای لیزر برای درمان اسکار به لایههای مختلف پوست نفوذ میکنند. گاهی اوقات در طول این فرآیند پزشک از نمک خنککننده و یا محلول آب استفاده میکند.
- در نهایت بعد از پایان درمان، پزشک از یک پماد و پانسمان تمیز برای پوشاندن محل درمان استفاده خواهدکرد.
قرمزی، تورم، سوزش خفیف و التهاب نشانههایی هستند که ممکن است تا چند ساعت پس از درمان بر روی پوست ظاهر شوند. استفاده از لوسیون مرطوبکننده و خودداری از آرایش صورت می تواند به کاهش این علائم کمک کند.
اقدامات لازم پس از انجام لیزر اسکار کداماند؟
دوره نقاهت و ریکاوری بعد از درمان اسکار با لیزر با توجه به شرایط بیمار متفاوت است. اما اغلب اوقات ۳-۱۰ روز زمان خوبی برای بهبود التهاب و قرمزی پوست است. عموما پزشک دستورالعملهای زیر را برای سرعت بخشیدن به روند درمان بیماران توصیه میکند:
- از قرارگیری در معرض تابش نور خورشید به مدت ۴-۶ هفته پس از لیزردرمانی خودداری کنید.
- برای کاهش تورم میتوانید از پارچه مرطوب یا کیسه آب سرد استفاده کنید.
- در این دوران در صورت بروز هرگونه دردی میتوانید از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید.
- هر روز محل درمان را بشویید و از مرطوبکننده استفاده کنید.
- استفاده از لوازم آرایشی تا چند روز بعد از درمان ممنوع است.
با توجه به شرایط فردی و نوع اسکار ممکن است نتایج کامل درمان پس از گذشت هفتهها و یا ماهها حاصل شود. از این رو باید صبور باشید. عموما لیزردرمانی برای کاهش آسیب و اختلالهای پوستی ماندگاری طولانی مدتی دارد اما ممکن است دائمی نباشد. بنابراین بعد از گذشت چند ماه یا چند سال نیاز به تکرار درمان است.
آیا لیزر جای زخم عوارض دارد؟
توصیه میشود حتما پیش از انجام درمان اسکار با لیزر درباره عوارض جانبی که ممکن است ایجاد شود، با پزشک خود صحبت کنید. احتمال بروز عوارض به نوع لیزردرمانی، شدت اسکار، رنگ و نوع پوست افراد بستگی دارد. خونریزی محدود، خارش، درد و ناراحتی، قرمزی، عفونت پوست و پوسته پوسته شدن محل زخم نشانههایی بوده که ممکن است بعد از انجام لیزر ایجاد شود. لیزر یک درمان فطعی برای محو اسکار پوست نیست. گاهی اوقات علاوهبر بیاثر بودن ممکن است باعت بروز اسکارهای دیگری هم بر سطح پوست شود.
جمعبندی
افرادی که بر روی پوست خود اسکار آکنه، زخم و یا اسکار جراحی دارند، میتوانند برای بهبود و کاهش جای زخمها از روش درمان اسکار با لیزر استفاده کنند. اگرچه ممکن است این روش به عنوان یک درمان قطعی و دائمی برای رفع کامل آسیب در نظر گرفته نشود اما با مشورت پزشک و استفاده از درمانهای مکمل میتوان انتظار نتایج رضایتبخشی از دستگاههای لیزر داشت.
آکادمی کامرانی که در یوسف آباد ( اسد آبادی ) واقع شده است با همکاری Maple کانادا و UCL انگلستان دوره های مراقبت از پوست که شامل سرفصلهایی چون دوره آموزش فیشال، دوره بیوتی تراپیست و… است را با اساتید مجرب و بهترین امکانات آموزشی برگزار میکند.
می توانید از طریق صفحه اینستاگرام با ما در ارتباط باشیم.
جهت دریافت مشاوره و شرکت در دوره های آموزشی با ما تماس بگیرید.