دلایل ریزش مو چیست ؟ در دنیای امروز ریزش مو باعث نگرانی زنان و مردان و کودکان است. همۀ افراد معمولا روزانه بین ۱۵۰-۱۰۰ تار موی خود را از دست میدهند و این امر کاملا طبیعی است؛ زیرا موهای جدید همزمان در حال رشد هستند. این عارضه زمانی اتفاق میافتد که چرخه ریزش و رویش مو مختل شود یا فولیکول مو از بین برود.
ریزش مو ممکن است که با توجه به علت آن ظاهر شود. این بیماری میتواند بهطور ناگهانی یا به تدریج اتفاق بیفتد. اگر متوجه ریزش موی ناگهانی و بیش از حد در هنگام شانه زدن یا شستن موی سر خودتان و یا فرزندتان شدید، حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
ریزش ناگهانی مو میتواند علامت یک بیماری جدی باشد و نیاز به درمان دارد، پس لطفا در صورت مواجهه با چنین مواردی سریعا به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. برخی از انواع این مشکل موقتی و برخی دیگر دائمی هستند .
علائم و نشانههای ریزش مو
تلوژن افلوویم
در مواردی ممکن است که این عارضه بر اثر بیماری «تلوژن افلوویم» بروز کند. در این بیماری تمام موهای سر به یک باره وارد فازی میشوند که مرحلۀ رشد در آنها تمام شده و موهای سر دسته به دسته دچار ریزش میشوند.
این بیماری زمانی رخ میدهد که بیمار در یک ۱ الی ۴ ماه گذشته دچار استرس های ناگهانی و شدید روحی و جسمی، تب شدید، از دست دادن خون زیاد، کمبود آهن، استفاده از برخی داروها مثل داروهای شیمی درمانی و تغییر ناگهانی وزن بدن، شده باشد.
نازک شدن تدریجی موهای بالای سر
این شیوه رایجترین مدل این مشکل در آقایان و بانوان است. در مردان اغلب ریزش مو از سمت خط پیشانی و رو به عقب اتفاق میافتد. خانمها معمولا خط موهایشان را در پیشانی حفظ میکنند.
نقاط طاس مدور
ریزش در برخی افراد به شکل سکهای است، این شکل از ریزش مو معمولا در موهای سر اتفاق میافتد، اما در ریش و ابرو هم دیده شده است. در این شیوه گاهی اوقات ممکن است قبل از ریزش مو در ناحیهای که قرار است ریزش اتفاق بیفتد؛ بیمار احساس درد یا خارش داشته باشد.
وراثت
شایعترین مدل ریزش مو بیماری ارثی به نام طاسی مردانه یا طاسی از الگوی زنانه است که معمولا به تدریج و با بالاتر رفتن سن افراد این الگوی وراثتی اتفاق میافتد.
داروها و مکملها
این اتفاق گاهی میتواند عارضۀ جانبی برخی از داروهای خاص باشد. مثل داروهایی که برای سرطان، افسردگی، نقرس، فشارخون بالا استفاده میشود.
تغییرات هورمونی و شرایط پزشکی
تغیییرات هورمونی از جمله تیروئید، بارداری، زایمان و یائسگی میتوانند یکی از عللهای بروز این مشکل باشند.
استرس شدید روحی و جسمی
بسیاری از افراد چند ماه پس از یک شوک جسمی یا عاطفی دچار ریزش عمومی مو میشوند. این نوع ریزش مو موقتی است.
هورمونهای جنسی مردانه
خانمها هم هورمونهای جنسی مردانه دارند. اما تعداد این هورمونها بسیار کمتر از مردان و بهصورت کنترل شدهای وجود دارد، گاهی اوقات یا مقدار این هورمونها بیش از حد میشود یا اینکه بدن نسبت به همان مقدار طبیعی هورمونها هم واکنش نشان میدهد. در این صورت ریزش مو یا کم شدن مو بهصورت نازک شدن و پسرفت موها در ناحیه جلوی سر و طرفین سرخودشان را نشان میدهند.
در این حالت ریزش مویی شبیه الگوی مردانه به وجود میآید و پزشکان برای جلوگیری از ریزش بیرویه بررسی هورمونی را آغاز میکنند. موهای زائد نیز ممکن است که رشد بیش از حدی داشته باشد.
پرتودرمانی
در این زمان هم ممکن است موها به اندازه گذشته رشد نداشته باشند.
کمبود برخی ویتامینها در بدن
کمبودهای داخلی بدن زنان مثل کمبود آهن میتواند باعث بروز این مشکل شود. قرصهای ویتامین گروه B میتواند به سلامت و رشد مجدد مو کمک کند.
درمان
درمانها به دو دسته تقسیم میشوند:
زمانی که علت ریزش را پیدا کردید
در این صورت با توجه به علت مربوط به ریزش موهایتان به پزشک متخصص آن حوزه مراجعه و درمان را شروع کنید.
زمانی که علت ریزش را پیدا نکردید
اگر ریزش موهایتان ارثی باشد و علت آن قابل درمان نباشد؛ میتوانید از داروهای موضعی ماینوکسیدیدل، روشهای تزریقی مثل کاشت یا مزوتراپی مو استفاده کنید.
عوامل مؤثر در ریزش موی سر
برخی از عوامل میتوانند احتمال خطر ریزش مو را افزایش بدهند:
- وراثت. داشتن سابقه خانوادگی در طاسی
- سن. با افزایش سن احتمال ریزش مو بیشتر میشود.
- کاهش وزن زیاد
- برخی شرایط پزشکی مانند دیابت، تیروئید، زایمان، یائسگی و…
- استرس
آیا شامپوی مناسبی برای درمان وجود دارد؟
معمولا شامپو اثر چندانی روی ریزش مو و ریشه آن ندارد. برای درمان باید علت را پیدا کنید و با توجه به علت مربوطه به پزشک متخصص آن حوزه مراجعه و ریزش موهایتان را درمان کنید. استفاده از شامپوهای مطلوب ممکن است که تأثیر بسزایی در شکنندگی مو داشته باشد، اما در ریزش مو بیتأثیر است.
راههای پیشگیری
بیشتر طاسیهای مردانه و زنانه ناشی از ژنتیک است و قابل پیشگیری نیست. اما در ادامه برخی از روشهای پیشگیری را معرفی خواهیم کرد:
- مراقب باشید که موهایتان کشیده نشود؛ از مدل موهایی که باعث کشیدگی زیاد میشود، خودداری کنید.
- داروها و مکملهایی که باعث ریزش مو می شوند را استفاده نکنید.
- از موهای خود در برابر نور خورشید و اشعههای ماورابنفش محافظت کنید.
- سیگارکشیدن را کنار بگذارید. برخی مطالعات نشان میدهند که ریزش مو و طاسی در افرادی که سیگار میکشند، بیشتر اتفاق میافتد.
آکادمی کامرانی که در یوسف آباد ( اسد آبادی ) واقع شده است با همکاری Maple کانادا و UCL انگلستان دوره های مراقبت از پوست که شامل سرفصلهایی چون دوره آموزش فیشال، دوره بیوتی تراپیست و… است را با اساتید مجرب و بهترین امکانات آموزشی برگزار میکند.
می توانید از طریق صفحه اینستاگرام با ما در ارتباط باشیم.
جهت دریافت مشاوره و شرکت در دوره های آموزشی با ما تماس بگیرید.